Davutoğlu: Unutmamız mümkün değil

Kategori : Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 12 Şubat 2015

davutoglu_unutmamiz_mumkun_degil_1423694890_034

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’ta düzenlenen yemekte gayrimüslimazınlık temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. Herhangi bir dini topluluğa karşı oluşan tehdidin karşısında kendilerinin duracağını belirteren Başbakan Davutoğlu, “Siz bu toprakların asliçocuklarısınız. Dışarıdan gelmediniz, dışarıya gitmeyeceksiniz. Bu gelenekler bu topraklarda yaşadı, bu topraklarda yaşamaya devam edecek. Herkesin içine kapandığı, kendi mahallesine sığındığı, PEGIDA gibi Almanya’da Müslümanların dışlandığı, Müslümanlardan arınmış bir Avrupa gibi bir fikrin çıktığı dönemde, biliniz ki şu veya bu dini topluluklardan arınmış bir Türkiye’yi kim yapmak isterse onların karşısında önce biz dururuz” dedi.

6-7 EYLÜL OLAYLARINI ACILARINI BİZİM UNUTMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL 

Başbakan Davutoğlu farklı kültürlerin bu topraklarda bir arada yüzyıllarca sorunsuz yaşadığını ifade edip şunları söyledi:

“Bugün insanlığa örnek teşkil edecek şekilde birbirlerinin dini günlerine saygı sebebiyle Ramazan’da açıkta yemek yemeyen gayrimüslim dostlarımız olduğu gibi yine Musevi, Hristiyan geleneklerine uyarak onların özel günlerinde özel ikramlarda bulunan Müslümanlar da yan yana yaşadılar. Bu bizim kültürümüz. Tabii bu kültürde kırılmalar yaşandığı dönemler de oldu. Artık hepimiz çok açık yüreklilikle bu tarihle bu tecrübelerleyüzleşmekten kaçınmamalıyız. Yani 6-7 Eylül olaylarını acılarını bizim unutmamız mümkün değil. İstanbul sokaklarındaki o görüntüleri, bugün herhangi birinin tasvip etmesi de mümkün değil.”

TEKRAR KAYNAŞMANIN VAKTİDİR 

Dışlayıcı ve ötekileştirici kültürün tarihte büyük acılara neden olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Önümüzde iki yol var. Bunu her yerde paylaşıyorum. Tekrar kaynaşmanın vaktidir. Şehirleri, Müslüman, Hristiyan, Musevi şehirler hatta Sünni şehirler gibi, Türk, Arap, Kürt şehirler, Rum şehirler gibi bölmek yerine, tarihte olduğu gibi hepimizin ortak mekanları haline getirmek durumundayız. Bu kırılmaların yaşanmasında, dışlayıcı kültürün büyük tesiri oldu. Dışlayıcı, ötekileştirici kültür, bir müddet sonra neyi kaybettiğini fark etmeden aslında tarihin sahnesinden belli aktörleri aldı, götürdü, çıkardı. Büyük acılar yaşandı. Buna direnenler de çıktı, bunun için çaba sarf edenler de” ifadelerini kullandı.

KIRILMALARIN VE DIŞLANMALARIN YAŞANDIĞI DÖNEM GERİDE KALDI 

Farklı kültürlerin dışlandığını dönemin geride kaldığını kaydeden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Kırılmaların yaşandığı dönem, dışlanmaların yaşandığı dönem geride kaldı. Eminim 12 yıldır, Türkiye’de bu anlamda nasıl özgürlükçü anlayışın, yeni bir anlayışın inşa edilmekte olduğunu görüyorsunuz. Biz yeni Türkiye derken bütün bu dışlanmışlıkların, bütün bu ötekileştirme çabasının, iç tehdit algılanmaların sona erdiği bir Türkiye anlayışıyla bunu söylüyoruz” diye konuştu.

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :