Bu girişim ilişkilere büyük zarar verir

Kategori : Dünya, Ekonomi, Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 17 Nisan 2015

Schulz görüşmede AP kararının kendisinin olmadığı toplantıda alındığını söyledi. Davutoğlu ise sert bir dille Türkiye’nin kararı reddettiğini bildirdi

Bu girişim ilişkilere büyük zarar verir

ANKARA Milliyet

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin AP kararını reddettiğini vurguladı.
Davutoğlu görüşmede, tarihi siyasi amaçlarla çarpıtmaya çalışan çevrelerin bu girişiminin Türkiye-AB ilişkilerine zarar verebileceği gibi, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşıya varılmasına dönük çabaları da olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, AP Başkanı Schulz, dün Başbakan Davutoğlu’nu telefonla aradı. Schulz görüşmede, 1915 olaylarına ilişkin dünkü AP kararının kendisinin bulunmadığı bir oturumda kabul edildiğini, şahsen Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımını bildiğini ve gösterilen tepkiyi anladığını ifade etti.

‘Tarih çarpıtıldı’
Türkiye’nin AP kararına ilişkin tepkisini kuvvetli ifadelerle Schulz’a ileten Davutoğlu ise tarihi siyasi amaçlarla çarpıtmaya çalışan çevrelerin bu girişiminin, Türkiye-AB ilişkilerine zarar verebileceği gibi, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşıya varılmasına dönük çabaları da olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin AP’nin kararını reddettiğini bildirdi.
Davutoğlu, Avrupalı ortakların Türkiye-Ermenistan ilişkilerine katkıda bulunmak konusunda samimi olmaları halinde, Ermenistan ve diasporaya Türkiye ile diyaloğa girme çağrısında bulunmaları gerektiğini belirterek, Ermenistan’a 1915 olaylarının nesnel biçimde incelenmesine yönelik ortak tarih komisyonu kurulması için yapılan önerinin olumlu karşılık bulmadığını, gerçeklerin araştırılması ve adil bir hafıza temelinde uzlaşıya varılmasının ancak karşılıklı çabaların teşvikiyle mümkün olabileceğini kaydetti.

‘Mesnetsiz bir karar’
Davutoğlu ayrıca, Avrupa ve yakın çevresindeki siyasi krizler karşısında Türkiye ile Avrupa kurumları arasındaki işbirliğinin en yüksek seviyede olması gereken bir dönemde, AP’nin aldığı bu mesnetsiz kararın zarar vereceğini vurguladı.

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :