Şenatalar: Erdal İnönü Türkiye’ye fazla geldi

Kategori : Genel, Güncel, Özel Dosyalar - Etiketler : - Tarih : 08 Kasım 2014

senatalar_erdal_inonu_turkiyeye_fazla_geldi_1415399886_7428

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) kurucusu Erdal İnönü, ölümünün 7. Yılında Adana’da anıldı. CHP Çukurova İlçe Başkanlığı tarafından Çukurova Belediyesi’nde ‘Cumhuriyetçi ve Demokrat Bir Portre: Prof. Dr. Erdal İnönü’ konulu panel düzenlendi. Panelde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burhan Şenatalar, anılarla Erdal İnönü’yü anlattı. İnönü’nün siyasete girme konusunda çok tereddütler geçirdiğini ifade eden Şenatalar, üniversitelerde fikir özgürlüğünü salmak adına siyasete atıldığını vurguladı.

İnönü’nün ODTÜ Rektörlüğü yaptığı dönemde sol görüşlü öğrenciler tarafından ‘devrimci değil ama dürüst bir yönetici’ olarak adlandırıldığını ifade eden Şenatalar, “İnönü, daha sonra ‘O zaman yaptığım, fikirlerin söylenmesine, açıklanmasına yardımcı olmaktı. Fikirler rahatlıkla söylenebilmek isteniyorsa, söylenebilir hale getirilmelidir.’ demişti. Onun bu tavrı, çok ciddi bir demokratik tavırdı. Türkiye’nin alışmış olduğu bir tavır değil ve bu tavrından dolayı Erdal Bey Türkiye’ye biraz fazla geldi. Onun için biliyorsunuz çok söylenenlerden biri şuydu, ‘Başbakan değil de Cumhurbaşkanı olsa daha iyi’ veya ‘Danimarka’ya uyuyor ama Türkiye’ye uymuyor’.” ifadelerini kullandı.

Programda daha sonra İsmet İnönü’nün torunu ve Erdal İnönü’nün de yeğeni olan Gülsün Bilgehan Toker, Prof. Dr. Korel Göymen ve Fikri Sağlar, Erdal İnönü ile olan anılarını anlattı.

 

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :