Abhazya Seçimlerinde Neler Yaşandı

Kategori : Dünya, Genel, Güncel - Etiketler :, , , , , , , , , , , , , , , , - Tarih : 26 Ağustos 2014

Abhazya Seçimlerinde Neler Yaşandı

Mayıs ayında yönetim karşıtı protestoların düzenlendiği ve lideri Aleksandr Ankvab’ın istifa etmek zorunda kaldığı Abhazya’da halk yeni lideri belirlemek üzere sandık başına gitti. Kadıköy’de de Abhazya pasaportu olan T.C. vatandaşlarının

düzenlendiği ve lideri Aleksandr Ankvab’ın istifa etmek zorunda kaldığı Abhazya’da halk yeni lideri belirlemek üzere sandık başına gitti.

Kadıköy’de de Abhazya pasaportu olan T.C. vatandaşlarının seçime katılması amacıyla Caferağa Mahallesi Sakızgülü Sokak Işık Apartmanı’ndaki Abhaz Dernekleri Federasyonu binasına sandık kuruldu.

Polis ekipleri de Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği’nden alınan mahkeme kararıyla dernek binasına gelerek sandığa el koydu. Dernek binasını da boşaltan polis ekipleri, binaya giriş ve çıkışlara izin vermedi.

Çok sayıda Abhaz da bina önünde toplanarak oy kullanma işleminin engellenmesine tepki gösterdi. Bu olayın ardından Abhazlar tarafından hem diplomasi hareketi hem de hukuk mücadelesi başlatıldı. Abhaz yöneticiler tarafından başlatın girişimler neticesinde oy kullanma işlemi gün boyu sürdü.

sandık-300x200

CHP Sakarya Milletvekili olan ve aynı zamanda Abhaz kökenli Engin Özkoç’ta kurulan sandıklara sahip çıkanlar arasında bulundu. Polisin mahkeme kararını göstererek sandıklara el koymaya çalışmasına Özkoç, sandıkları kucaklayarak ve teslim etmeyerek karşılık verdi.
1453374_10152706824942147_5280332250046598409_n

Kafkasya tarihinin en cesur savaşçılarından olan Abhaz vatandaşlar, bina önünde kol kola girerek, sandıklarını teslim etmeme konusunda iyi bir direniş örneği gösterdi.

Polisin sabah saatlerinde aldığı sandıktan sonra kurulan sandıkta oy verme işlemi devam etti.

Bina önüne çevik kuvvet ekipleri sevk edilmesine rağmen, bu provokatif tuzağa düşmeyen Abhazlar sükunet içerisinde direnişlerine devam etti.

Kurulan sandıkta oy verme işlemi sürdü.

Sabah 08.00 ile 20.00 arasında gerçekleşmesi planlanan oy verme işlemi 16.00′da sona erdi. Çok sayıda Abhaz vatandaşı oylarını kullanamadı. Fakat polisin kurulan ikinci sandığı da alma çabaları ihtimaline karşı, sandık binadan alınarak güvenli bir yere götürüldü. Oy sayımı güvenli bir alanda, Abhazya’dan gelen sandık sorumluları tarafından yapıldı.

Akşam saatlerine kadar Abhazlar ne sandığını terk etti, ne de bu provokatif eyleme karşı yılgınlık gösterdi. Abhaz yöneticiler tarafından gerçekleştirilen hukuk mücadelesine cevap ise nöbetçi mahkeme tarafından 16.30 sularında geldi.

Mahkeme tarafından polisin yaptığı uygulamanın yanlış olduğu, polisin aldığı ilk sandığın Abhazya temsilcilerine teslim edilmesi, seçimlerin ise sürmesi istendi.

Kararı alan Abhaz-Fed yöneticileri ve Abhazya temsilcileri basına mahkeme kararını servis ederek polisin hatalı uygulamasını teşhir etti.

1907800_10152643684245798_6621975752920532461_n

Cengiz Özkoç basına yaptığı açıklamada;

“Bu görüş bildirme ve Abhazya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katkı gösterme anlayışı Türkiye’de Abhaz derneği olarak kaymakamlığa, polise, emniyete bildirildi. Fakat daha sonradan Dışişleri Bakanlığından ‘böyle bir izin almadınız, bu bir oylamadır’ anlayışı içerisinde, maalesef pazar gününe de denk geldiği için, nöbetçi savcılık tarafından mahkeme kararı çıkartılarak bu binada böyle bir suç işleniyor gibi bir anlayışla emniyetimiz buraya sevk edildi. Emniyetimizdeki arkadaşlarda gelerek burada tutanaklarını tuttular. Ben uzun bir süre sandığı kimseye teslim etmedim. Gerekiyorsa bu sandığı teslim etmeyiz. Sandıkta 40-50′ye yakın kullanılmış görüş var. Daha sonra emniyet mensubu arkadaşlar buradan ayrılacaklar.”

Bu sırada Abhazlar, mahkeme kararını görmek istediklerini yoksa sandığın binadan çıkışına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Özkoç da, “Biz hiç bir şekilde yasalara karşı gelerek bir eylem gerçekleştirmiyoruz” ifadelerini kullandı.

10616305_10152722144317268_788141275246914275_n

Abhaz milletvekili Dmitry Gunbe de Abhazya cumhurbaşkanlığı seçimleri için sabah erken saatlerde gelerek oy vermeye başladıklarını belirterek, “Emniyet birimleri de saat 10.00 gibi gelerek oy verme işlemini durdurdu. Bunun nedeni de Gürcistan devletinin baskısı” dedi.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Cengiz Koç da “Abhazya Cumhuriyeti”nin devlet başkanı seçimi için oy kullanmak amacıyla federasyonun binasına sandık kurduklarını söyledi.

Kendilerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları olduğunu kaydeden Koç, “Biz 150 yıldır bu ülkedeyiz ve bu ülkeye hizmet ediyoruz bir şekilde. Her şekilde şehit oluyoruz, gazi oluyoruz ama orada da anavatanımız var. Orada bir cumhuriyet var. Fiili olarak Birleşmiş Milletler üyesi 6 ülke tarafından tanınmış bir cumhuriyet var. Ama burada Gürcistan’ın keyfi uygulamaları nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin bize uyguladığı bir baskı politikası var. Yani karşılaştığımız olay bu” dedi.

İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 20147736 D.İş sayılı kararına Abhaz Dernekleri Federasyonu tarafından itirazını haklı buldu. İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği

” İstanbul Anadolu 1.Sulh Ceza Hakimliği’nin 2014/736 D.İş sayılı kararının iptaline Federasyon binasında arama yapılmasına ve el koymaya ilişkin bölümün İPTALİNE

Şu ana kadar yapılan aramalarda bizatihi suç teşkil eden eşyanın yakalanması veya bir suçun işlendiğine ilişkin belge ve eşya bulunmuş ise bununla ilgili suç gösterilmek şartıyla yeniden YASAL SÜRE İÇİNDE EL KOYMA KARARI İSTENMESİ GEREKTİĞİNE Dair itiraz üzerine verilen kararın kesin olduğu dikkate alınarak kesin olmak üzere karar verildi” kararı vererek önceki mahkeme kararını iptal ederek alı konulan bilgi ve belgelerin iadesi yapılmıştır.

Bu karmaşa içinde Türkiye Diasporasında 420 Oy kullanılmış tümü geçerli kabul edilmiştir. Türkiye diasporasının tercihi R.Hacımba yönünde olmuştur. Emniyetin götürdüğü kullanılmış ve götürülen boş oy pusulası nedeniyle oy kullanılamamış seçmenlerin olduğu görüldü.

oktay-abi-300x200
Abhazların önde gelen isimlerinden olan, Abhazya’da yaşayan ve Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek olan seçimleri takip etmek için Abhazya’dan gelen Oktay Chokouta ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

“Polisin bu davranışı kesinlikle kabul edilemez. Abhaz halkı için onur kırıcı bir davranış gerçekleştirilmiştir. Umarım tekrar bunlar yaşanmaz. Telafisi zor bir olay. Abhazların kalbi kırılmıştır. Ben bu seçimlerde yüreğini ortaya koyan değerli vekilimiz Sayın Engin Özkoç’a, büyüklerimize ve sandığa sahip çıkan gençlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün aslında büyük bir zafer yaşanmıştır” ifadelerinde bulundu.

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :