Barış Süreci, Ekonomi ve Mısır Meselesi

Kategori : Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler :, , , , , , , , , , , , , - Tarih : 04 Ağustos 2014

Siyasi Gündeme Dair Değerlendirmeler:

Barış Süreci, Ekonomi ve Mısır Meselesi
“Mutlu Son” ‘lar Yakın mı?

Mesele Kürtlere ayrıcalık çerçevesinden çıkartılıp, Türkiye’nin demokratikleşmesi bağlamına oturtulduğu müddetçe süreç krizlere rağmen ilerler kanısındayım.
Barış sürecini hükümeti sıkıştırmak için kullanan ülke içi ve dışı mihraklar olduğunu görmemek için kör olmak gerekir. Şu anda ekonomi ve barış süreci en kırılgan noktalardır. Öcalan’ın; elinin kuvvetli olduğunu düşünerek, bundan faydalanmak adına elinden geleni yaptığını görüyoruz. PKK’nın kendi içerisinde de çözüm sürecini desteklemeyen bir kesimin olduğu da göz ardı edilmemeli. Provakatif küçük alevlenmelerin, yangına dönüşmemesi adına çok hassas olunması gerekir. Barış sürecinin aktörleri arasındaki görüş farklılıklarını göz ardı etmeden, genel stratejiye bakarak doğru teşhis ile yola devam edilmelidir.

Barış Sürecinden Çok Karalama Politikası Yürüten Muhalefet

Muhalefeti çözüm süreci pek ilgilendirmiyor gibi gözüküyor. Onların tek derdi; iktidarın değişmesi ya da en azından yıpranması… Barış sürecinin sekteye uğraması halinde AKP’nin ağır bir hasar alacağını düşünüyorlar. Söylemlere ve tutumu doğru şekilde analiz ettiğinizde, muhalefetin özellikle CHP’nin sadece süreçten kendi adlarına “nasıl fayda sağlarız” fikri ile hareket ettiklerini görmek çokta zor olmasa gerek… CHP Genel Başkanı’nın büyük sıklıkta yaşadığı kafa karışıklığı ve zihin karmaşası kendi ülkesine zarar vermekten başka bir işe yaramıyor.

Dinime küfür eden, Müslüman olsa… “
Bu lafı birçoğunuz bilirsiniz, ben tam da muhalefetin tavrını bu şekilde tanımlıyorum. İktidarın Türk halkına verdiği onca hizmeti görmezden gelip aynı zamanda halk için hiçbir proje üretmeyip, sadece karalama yöntemi ile hareket etmeleri gerçekten halkı aptal yerine koyduklarını zannetmekten başka bir şey değil… Halk artık daha bilinçli, daha sürecin içerisinde aktif… O yüzden küçük oyunların bir adım ötesine geçip, halka hizmet için bir adım atmalarını tüm iyi niyetimle muhalefetten diliyorum. MHP’ye baktığımızda, ellerinde “milliyetçilik” ten başka hiçbir şey olmadığını görmek için çok üst seviyede bir siyasi bilgiye ihtiyacımız yok.
Gelelim barış sürecini siyasal rekabete dönüştürmeye çalışmalarına… Süreç sadece AK Parti ve BDP’nin çalışması olarak görülmekten çıkarılıp, Türk toplumunun ortak problemi gibi algılanır ve baltalanmaktan vazgeçilir ise, sorunsuz bir “mutlu son” olacağını düşünüyorum. Bu noktada temel ilke ise; diyalog ve uzlaşma adına karşılıklı iletişimi korumak. Konuşmak, dinlemek ve her şeyden önemlisi anlamak- anlaşılmak çok önemli. Silahların gürültüsü kesildiği anda sesler duyulabilir hale geliyor.

Medyanın Doğru Tavrı

Medya öyle büyük bir güçtür ki, hem savaşın, hem de barışın destekçisi olabilir. Gelelim barış sürecindeki medyanın rolüne… Barış sürecinin Türkiye’nin geleceği için ne kadar önemli olduğunu kısa sürede kavrayan medya, bilinçli bir şekilde sürecin çözümlenmesine destek vermektedir. Zaten kim savaş ister ki?… Bu süreci desteklemeyenlerin vatanına karşı iyi niyetinden şüphe ettiğimi de eklemek isterim.

Barış Süreci ve Ekonomi

Barış sürecinin olumlu gelişmesi en çok Türkiye ekonomisi bakımından önemli. Bu boyutu nedense bazı taraflarca ikinci plana atılıyor. Terörün sona ermesi ile kaynaklar askeri harcamalar yerine sosyal refah alanına kaydırılacaktır, böylelikle genç ve üretken nüfus kaybı büyük olanda önlenecek, ciddi bir üretim ve pazar alanı ulusal ekonomiye kazandırılabilecektir. İşte tam da bu yüzden de çözüm sürecinin başarıya ulaşması şarttır. Bölgeye yönelik teşvikler ve bunun sonucunda gerçekleşen yatırımlar, ülkenin doğusu ve batısının birbiriyle eklemlenmesine ve iktisadi akışın sağlanmasına yol açacaktır. Bu zincirleme sürece büyüyen ve gelişen Türkiye’ye yönelik adımlar olarak bakmak gerekir.

Dünya Gündemi- Mısır Meselesi

Mısır’da yaşanan katliam hiçbir şekilde kabul edilemez ve affedilemez… Devamlı olarak İslam dünyası üzerinde oyunlar oynanıyor tuzaklar oluşturuluyor. Bu katliama sessiz ve tepkisiz kalmak insanlık dışıdır. Uluslararası medya Türkiye’de polisin hukuk dâhilinde kullandığı biber gazını günlerce abartılı bir şekilde yer verirken, bu darbeye karşı neden sessiz kaldıkları bilinmez. Yüzlerce kişinin öldüğü bir katliamı göz ardı etmek, kabul edilemez…
Dualarımız Mısır halkı ile…

Timur Özgönül
TMR Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :