Dokunulmazlıklarda İspanya kriteri önde

Kategori : Güncel - Etiketler : - Tarih : 29 Kasım 2012

İspanya’nın ETA ile mücadele ederken siyaseti terörize edenleri siyasetten el çektirdiğini belirten Erdoğan, PKK silahla baskı yapmasa BDP’nin oy alamayacağını savundu

Başbakan Tayyip Erdoğan, İspanya’ya yaptığı resmi ziyaret dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. “PKK silahla baskı yapmasa BDP oy alamaz. Tabanı yok çünkü” diyen Erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili İspanya’yı örnek göstererek, “Siyaseti terörize edersen önünü kaparlar. İspanya, siyaseti terörize edenleri siyasetten el çektirdi” dedi. Erdoğan’ın mesajları şöyle oldu:

PKK’ya yönelik, silah bırakırlarsa giderler açıklamanıza tepki geldi mi?
Bu yeni bir şey değil. Silah bırakıp farklı yerlere gitmek isteyenler varsa olabilir. Tepkilerin kimden geleceği belli. Alıştık artık. Biz kendi düşüncemizi söylüyoruz. Silahların susması değil bırakılması. Susma diye bir şey olmaz. Kandil’de duruyorsa dursun orda. Eylem olursa aynı şekilde operasyonlarımız sürer.

Daha önceki açılım sürecinde üst düzey kademenin üçüncü ülkeye gitmesi görüşü vardı. Açlık grevlerinin bitişiyle yeni bir süreç mi başladı, gerekirse İmralı’ya gönderirim dediniz. Yeni bir noktada mıyız?
Saptırmayalım. Akşam başka sabah başka konuşmam, birilerinin yaptığı gibi. Bizim milli birlik ve kardeşlik projesi ile ilgili zerre kadar sapmamız olmaz. Ama İmralı ile ilgili olayda biz siyasetçi olarak görüşmeyiz. Mahkum olanla bizim istihbarat teşkilatımız görüşmelerini yapar. Niçin yapar, terör olaylarına bir fayda gelsin diye. Kalkıp ben teröristle herhangi bir vekil arkadaşımı görüştürtmem. Bunlar geçmişte yapıldı vekilleri ta Bekaa’ya kadar gönderdiler. Teröristle sarılıp kucaklaşanlarla da görüşmem, arkadaşlarımın görüşmesine de sıcak bakmam. O işe karışmayanlarla siyasi parti olarak şu ana kadar arkadaşlarım, adalet bakanım görüştü görüşüyor. Ama hiçbir zaman sözlerini tutmadılar tutmuyorlar.

Osman Öcalan’ın yerini biliyorsunuz ama bir hareket yok. Gidenler yerleşirler, aile hayatına karışırlar…
İspanya’da Zapatero’nun yerine gelen yeni başbakanla Bask’ı konuştuk. Ne yaptınız ne ettiniz dedim. “Çok açık silahı bıraktırdık. Siyasetten çektik” diyor. “Bunlar siyasetteydiler siyaseti de siyasete yakışır şekilde yapmadıklarınıgördük. (Aynen bizdekiler gibi.) Ve biz de onları çektik. Silahı da bıraktırdık.” Zaten bizdeki gibi değil sayıları. Şu anda diyor iş yoluna giriyor. Bitecek bu iş diyor. İspanya’da da değişik yerlerden destek olmuş Bask’a. İRA da, Bask da, ETA da hepsi şu anda Türkiye’dekilerin benzeri değil. Çok farklı. Medyada sık sık atıf yapılıyor ama çok farklı.

Dokunulmazlıklar konusu ne olacak?
İspanya’da olduğu gibi siyaseti terörize edersen önünü kaparlar. Siyaseti siyaset gibi yaparsan herkes de seni alkışlar. Eğer siyaseti terörize edersen önünü kaparlar. Şunu da belirteyim PKK silahla baskı yapmasa BDP oy alamaz. Tabanı yok çünkü. Köyleri tehdit ederek oy alıyorlar. Sandıktan istediğimiz kadar oy çıkmazsa öldürürüz diyorlar.


Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :