sofra istanbul’da

Kategori : Ekonomi, Genel, Güncel, Kulis - Etiketler : - Tarih : 23 Mart 2015

İngiltere’nin dünyaca ünlü Sofra ve Özer markalarını yaratan Hüseyin Özer, İstanbul’un Karaköy semtinde İngiliz usulü Türk restoranı açıyor.

Karaköy’de çok yakında açılacak olan ‘Sofra Londra’yı ilk kez DHA’ya anlatan Hüseyin Özer, neden 40 yıl sonra Türkiye’de restoran açmaya karar verdiğini şöyle anlattı:‘‘Türk mutfağını yurtdışında tanıtmalıyız. Yemeğimiz namusunuz, şerefimizdir. Türk yemeğinin döner ve kebaptan ibaret olmadığını dünyaya gösterdik. Yaptıklarımız şimdiye kadar Londra ve dünyada hep taklit edildi.’’

‘‘KARAKÖY’Ü BEYAZ KÖY YAPACAĞIZ’’

‘Karaköy’ü Beyaz köy yapacağız’ diyen Özer, ‘‘Allah Karaköy’de bir yer verdi. İngiltere’nin dekorunu, tasarımını getiriyoruz. Mimarımızla birlikte tasarımı güle oymaya yaptık. Gecenin ortasında aklıma gelen fikirlerden oluştu. Harika bir şey çıktı ortaya. Yemeğin ve dekorun bir benzeri yok’’ diye ifade etti.

‘‘DÜNYA ÜNLÜLERİ BURADA YEMEK YİYOR’’

Türk yemeğinin İngiltere’de geliştiğini vurgulayan Özer, ‘‘Sofra, İngiltere’de kuruldu. O yüzden ‘‘Sofra London’’ koyduk ismini. Mayfair’in göbeğindeyiz… Dünya ünlüleri yemek yiyor burada. Burası küçük bir kebapçıydı ama, ben camlarını kurşun geçirmez yaptım. Büyüttüm, geliştirdim. Elçilerimiz güvenli bir şekilde yemek yesinler diye. Buckhingham Sarayı’nın yakınında özel bir restoran çıkardık, dünya restoranlarının olduğu yerde. En iyi dünya restoranları bu mahallede ve biz de varız burada’’ diye konuştu.

MİCHELIN GUİDE’IN TAVSİYE ETTİĞİ TEK TÜRK RESTORANTI

Michelin Guide’ın dünyada tavsiye ettiği tek Türk restoranı olduklarını iddia eden Özer, ‘‘Kendilerine yemek yeri seçmişler. Lezzetli, sağlıklı ve hesaplı. Bu üçünün bir arada bulunduğu tek restoran olduğumuzu söylüyorlar. Türkiye’ye bundan daha büyük bir ödül olamaz herhalde. Ben diyetisyenim. Diyete uygun olmayan hiçbir şey yok bizim menümüzde. Bizim balığımız güzel, çok kaliteli etimiz var. Meze çeşitleri çok…’’ diye belirtti.

“TÜRKİYE’YE PARA KAZANMAYA DEĞİL, HİZMET ETMEYE GİDİYORUM ”

‘‘Türk yemeği çok ileri gitsin istiyorum’’ diyen Özer, ‘‘Türkiye’ye para kazanmaya gitmiyorum, ihtiyacım yok. Orası bir okul. Karaköy’de ben kendim gibi dünyaya eleman yetiştirmek istiyorum. Fakir olsunlar ama iyi niyetli, dürüst olsunlar. Elçiliklerin konsoloslukların olduğu yerlerde restoranlar açsınlar istiyorum. Mesleği ben öğreteceğim. Sadece ve sadece Türk restorancısı yetiştirmeye gidiyorum. Talebe yetiştirmek için gidiyorum. Yurt dışında restoran açmaları kaydıyla. Dünya’nın en iyi lokantalarıyla Londra’da yarışıyoruz. Şimdi İstanbul’u geliştirelim istiyorum. Türk lezzeti olacak ama, geliştirilmiş Türk yemeği olacak. Türkiye’de yapılandan değil de, Hüseyin Özer’in yaptığı Türk yemekleri olacak. Ben diyetisyenim ve diyete uygun yemek yapıyorum. Ayrıca diyete uygun yiyorum. Ben ne yiyorsam tabağımda ne varsa müşterime de onu veriyorum. Aşçı bir yemek yapar müşteriye sonra da kendisine başka bir yemek yapar yer. Ben kendim ne yiyorsam müşteriye de onu veriyorum. Bu, Türkiye için çok yeni’’ dedi.

KARAKÖY’DE İNGİLİZ USULÜ BEŞ ÇAYI HİZMETİ

Yeni restoranın İngiliz tasarımı olduğunu belirten Özer, İngiliz beş çayının (afternoon tea) geleneksel fincanlarda titiz bir şekilde sunulacağını söyledi.

Özer, şöyle devam etti:

‘‘Misafirlerimi götürdüğüm ve benim de sevdiğim beş çayını (afternoon tea) götürüyoruz İstanbul’a. İçinde İngiltere kültürü var, nezaket var. Çok hoş olacak. Londra’ya gelmeden bu keyfi yaşayacaklar. Ayrıca çok kaliteli ve gelişmiş Türk kahvaltısı olacak. Burada servis yaptığımız gibi olacak. Türkiye’de çok bilinenler gibi olmayacak.’’

‘‘BEĞENMEYENİN YEMEĞİNİ BEN YERİM’’

Özer, ‘‘Türkiye’de sıcak soğuk diye bir şey çıkarmışlar. Ana yemek gelinceye kadar insanların karnı doyuyor. Ben öyle yapmıyorum, hepsini koyuyorum ortaya. Doymadan yemekleriniz gelecek. Balık restoranına gidiyorsun, balık gelinceye kadar karnın doyuyor. Et lokantasına gidiyorsun, et gelinceye kadar karnınız doyuyor. Ben bunu değiştiriyorum. Türkiye’de doymadan yemekleri gelecek. Müşteriler değer verildiklerini görecekler. Müşteri değil bize gelenler hepsi dostum ahbabım onlara göre yer yaptım. Yabancının kabul ettiği Türk yemeğiyiz biz’’ diye kaydetti.

BÜYÜK GÜN 20 NİSAN, AÇILIŞTA KRALİYET AİLESİ MENSUPLARI DA OLACAK

Hüseyin Özer Reşadiye’de doğmuş. Yoksulluk içinde geçen çocukluğunun ardından önce Ankara sonra İstanbul oradan Londra’ya gelmiş. Türk yemeğini kraliyet ailesine sunan girişimci, Özer ve Sofra ile Türk yemeğini dünyaya tanıttı ve sevdirdi. Şimdi de yeni restoranı ‘Sofra London’la geliştirdiği Türk mutfağını Türkiye’ye geri götürüyor.

Türk mutfağını dünyaya tanıtan adam olarak tanınan Özer’in yetiştirdiği elemanları milyoner oldu. Ayrıca Londra’da hizmet veren bir çok Türk restoranında çalışan öğrencileri bulunuyor. Hüseyin Özer’in yaptıkları şimdiye kadar çok taklit edildi. Taklitler aslını yaşatır mantığı ile Özer menüsünü isteyen herkese vermeye devam etti. Özer, Karaköy’de büyük günün 20 Nisan olduğunu söyledi.

(DHA)

 

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :