cumhurbaskanı ukrayna’da

Kategori : Dünya, Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 20 Mart 2015

Cumhurbaşkanı Ukrayna’ya gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krize kalıcı çözümün ancak barışçıl yöntemlerle bulunabileceğini belirterek, “Bu süreçte diplomasinin tüm imkanlarından istifade edilmeli” dedi. Cumhurbaşkanı…

20 Mart 2015 Cuma 10:53
Bu haber 3 kez okundu

Cumhurbaşkanı Ukrayna’ya gitti

banner51
banner43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krize kalıcı çözümün ancak barışçıl yöntemlerle bulunabileceğini belirterek, “Bu süreçte diplomasinin tüm imkanlarından istifade edilmeli” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaret için Ukrayna’ya gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, ziyaretti sırasında ikili ilişkilerin tüm yönlerini ele alma fırsat bulacaklarını söyledi. Erdoğan, “İlk defa başbakanlık görevini üstlendiğimizde ticaret hacmimiz 1,3 milyar dolardı. Bugün geldiğimiz noktada 5 kat artmak suretiyle 6 milyar dolara ulaşmış durumda. Şüphesiz bunda özverili gayretlerimiz, firmalarımızın gayretlerinin ve karşılıklı ortaya konan iradenin çok büyük etkisi var” dedi.

UKRAYNA’DAKİ OLAYLAR
Ukrayna’da yaşanan olaylar dahil bölgedeki son gelişmeleri de masaya yatırma fırsatı bulacaklarını belirten Erdoğan, “Ukrayna’da meydana gelen hadiseler ülkedeki tüm kesimleri yakından ilgilendiriyor. Bizim orada yaşayan Kırım Tatarı ve Ahıska Türkü kardeşlerimiz var. Geçmişte büyük acılara, trajik kitlesel sürgünlere maruz kalmış bu kardeşlerimiz uzun yıllar sonra vatan hasretlerini bitirip, ülkelerine dönebildiler. Maalesef onlar da yaşanan gerilimlerden, çatışmaların neden olduğu sıkıntılardan çok ciddi şekilde etkileniyorlar. Türkiye olarak ilgili kurumlarımız aracılığıyla bu kardeşlerimizin durumunu yakinen takip ediyoruz. Kırım’ın yasa dışı ilhakından sonra buradaki Tatar kardeşlerimizin bilhassa yerel makamlar tarafından baskı altına alınmasını tasnif etmemiz mümkün değil. Bu endişemizi, bu konudaki hassasiyetimizi konunun tüm muhataplarıyla ele alıyor beklentilerimizi, atılması gereken adımları da dile getiriyoruz. Ukraynalı muhataplarımla yapacağım görüşmelerde bu kardeşlerimizin meselelerini gündeme getirmek suretiyle, bunların çözümü noktasında ortak neler yapabileceğimize dair görüş alışverişinde bulunacağız” diye konuştu.
“İçinde bulunduğumuz geniş coğrafya gerçekten sancılı bir süreçten geçiyor” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Güneyimizde Suriye, güneydoğumuzda Irak, daha aşağıda Yemen, kuzeyde Ukrayna çatışmaların yaşandığı, istikrar ortamının ciddi zarar gördüğü bir bölge. Biz bu süreçte komşuluk ve kardeşlik hukukumuzun gereği neyse onu yapmanın mücadelesi içindeyiz. Ukrayna’nın karşı karşıya olduğu zorlukları aşması için bölgesel ve uluslararası tüm aktörlerle yakın diyalog halindeyiz. Başından beri Ukrayna konusunda ilkeli bir tutum benimsedik. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğimiz, Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımayacağımı ilan ettik. Bu sıkıntılı dönemlerinde komşumuz Ukrayna’nın ve dost halkının yanında durmaya devam edeceğiz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krize kalıcı çözümün ancak barışçıl yöntemlerle bulunabileceğine inandıklarını ifade ederek, “Bu süreçte diplomasinin tüm imkanlarından istifade edilmeli, kalıcı istikrarı temin edecek en ufak bir fırsat sonuna kadar kullanılmalıdır. Varılan mutabakat neticesinde hayata geçen ateşkesten de büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz bu ateşkesin muhafaza edilmesi ve bu ateşkes neticesinde sağlanan sükûnetin kalıcı bir çözüm için değerlendirilmesidir. Biz bu süreçte elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
(İHA)

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :