tanap mı enerji üssü mü ?

Kategori : Dünya, Ekonomi, Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 18 Mart 2015

Yiğit Bulut, projenin Türkiye’yi nasıl enerji üssü yapacağını ve Avrupa karşısında elinin nasıl güçleneceğini bugün köşesine taşıdı.

Star Gazetesi Yazarı Yiğit Bulut, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) ne anlama geldiğini, projenin Türkiye’yi nasıl enerji üssü yapacağını ve Avrupa karşısında elinin nasıl güçleneceğini bugün köşesine taşıdı.

İşte Yiğit Bulut’un o yazısı

TANAP ne anlama geliyor?

Boru hattı diye bakarsanız, resim eksik hatta çok eksik kalır…

Şu cümleyi hatırlıyor musunuz; “gaz istiyorsanız, Türkiye’den alabilirsiniz”…

1854’ten beri yani Osmanlı-Rus savaşından beri söylenmiş, BATI’yı son 150-200 yıldır en büyük şoka sokan cümle!

Tekrar ediyorum; “gaz istiyorsanız, Türkiye’den alabilirsiniz”!

Kim söyledi? Rusya Devlet Başkanı Putin…

Kime söyledi?

Avrupa’ya!

Evet, alabilirsiniz! 60 yıldır kapıda beklettiğiniz, aklınızca aşağıladığınız, akıl vermeye çalıştığınız Türkiye’den alabilirsiniz!

Dahası da var; bu söze muhatap olan ortalama % 65 Rus gazı bağımlısı olan AB… Öyle ülkeler var ki; bağımlılık oranı % 99…

Şimdi bir daha bakın resmin tamamına; TANAP ne demek? Rus gazıyla Trakya’da ortaya çıkan enerji hub’ı ne demek? Kuzey Irak gaz ve petrol bölgelerinin Türkiye ile entegrasyonu ne demek? Bu entagrasyonun da yolunu açan ÇÖZÜM ve BARIŞ süreci ne demek?

Bakmasını bilenlere ipuçları çok! Yeni bir DENGE, Yeni bir DÜZEN ve Yeni bir DENKLEM ortaya çıkıyor! Ve Türkiye bu DENGE-DENKLEM-DÜZEN’in merkezinde PARLAYAN YILDIZ!

Sonuç: Türkiye’nin geldiği ve gelebileceği noktaya hala BATI’nın alıştırdığı klasik lineer bakış açısıyla bakıp, basma kalıp analizler üretenlere sesleniyorum; size öğretilen 250-300 yıllık BATI EZBERİ çöküyor ve YENİ BİR DÜNYA kuruluyor! Lineer denklemler tanımlamak yerine Türkiye’nin neden, nasıl ve hangi hedeflere koşabileceğini anlamaya çalışın… YENİ BİR DENGE-DENK- LEM-DÜZEN doğuyor ve Türkiye geleceğini şekillendirecek PARADİGMALARI tanımlıyor…

Son söz: Kamu ve özel kurumlarımızda klasik batı ezberini aşabilecek sentez ile yetişmiş insan kaynağı henüz yeterli değil… Ama o da olacak… Bakmasını bilenler için görülecek çok önemli detay var… Neler mi? Devam edeceğiz…

kaynak:gunes.com.tr

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :