‘Dolmabahçe görüşmesi günlüğümde olmayacak’

Kategori : Kulis, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 28 Kasım 2012

İspanya’ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “rutin görüşme” dediği Dolmabahçe buluşması için “Sadece o değil birçok görüşme benimle birlikte mezara gidecek” dedi

Başbakan Erdoğan İspanya yolunda beraberindeki gazetecilere konuştu. Darbe Komisyonu’na yolladığı cevaplardan Çamlıca’ya yapılacak camiye kadar ilginç değerlendirmeler yapan Erdoğan önümüzdeki günlerde Gazze’ye gidebileceğini söyledi. Uçakta gazeteciler ile Başbakan Erdoğan arasında geçen soru-cevaplar şöyle:

 BDP, dokunulmazlık meselesi ile ilgili çok sert konuştunuz.
Bu bizim tavrımız. Daha önce de bu yönde açıklamalarımız oldu.

 Darbeleri araştırma komisyonuna verilen cevaplarda neler dediniz?
Uçağa binmeden önce teslim ettik. Gerçi bazı cevaplarım sizi tatmin etmeyecektir. Mesela Dolmabahçe filan. Bizim için rutin bir görüşmeydi.

 Ama benimle mezara kadar gidecek demiştiniz?
Başbakanlığım süresince yaptığım çok sayıda görüşmeden biriydi. 27 Nisan sonrası İstanbul’da idim. Rutin görüşmemizi yapmak için İstanbul’a çağırdım ve çalışma ofisimde rutin görüşmemizi yaptık. O görüşmenin orda yapılmış olması önemliydi. Sadece o değil bir çok görüşme benimle birlikte mezara gidecek. Anlamadığım şey şu; başbakanlık binasında yaptığımız görüşmelerin içeriğini soruyorlar. Diğer görüşmelerin içeriğini açıklıyor muyum ki bunu açıklayayım?

 Anılarınızı yazıyordunuz. Oraya koyacak mısınız?
Evet yazıyorum. Ama anılarımda, günlüğümde Dolmabahçe olmayacak. Kamuoyuyla paylaşmadığım diğer görüşmeler de olmayacak.

ÇAMLICA CAMİSİ 
 Çamlıca’da yapılması düşünülen cami ile ilgili spekülasyonlar çok. Siz nasıl yaklaşıyorsunuz?
90’ı aşkın proje yarıştı. Avrupa’da binaya bakınca bu katedral, bu kilise diyebiliyorsunuz. Biz de baktığımızda bu cami diyebilmeliyiz. Klasikten moderne çok ilginç adaylar da vardı. Modern çizgi adına çok garip projeler de vardı. Cami mimarisi özellikli bir konu. Eseri gördüğünüzde ‘evet bu bir ibadethanedir, camidir’ diyebilmeniz lazım.

 Yarışma süresinin çok kısa olduğu, birinci seçilemediği eleştirileri oldu ? Uluslarası yarışma da açılabilir miydi?
Hayır kısa değildi. Cami mimarisinde Müslüman olmayanların o ruhu yakalaması zor. Mimarın, neyi niye yaptığını ortaya koyması, anlatması lazım. Sinan böyle baktığı için 600ü aşkın eser bıraktı. Batının ruh dünyasın da bize ait bazı kültürler yok. Dolayısıyla caminin ruhunu vermeleri çok kolay değil.

 İkinci olan proje sizin içinize sindi mi?
Evet sindi. Ayrıca juride olsam ikinci seçmezdim. Ayrıca neden birinci seçmeyip spekülasyonlara yol açıyorsun? Kültür merkezleriyle, seminer ve sergi salonlarıyla, etrafıyla bütün bir proje. Belki şimdi maketleriyle çok anlaşılmıyor. Ama bittiği zaman güzel olacak emin olun. Mesela şimdi Marmara İlahiyat fakültesi camisinde de tartışma çıkıyor. Tek kubbede çok büyük bir cami olacak. Modern ile klasiği bütünleştirmiş, iki minare de lafzatullah var. Mimar nedenini açıklıyor. Otoparklarıyla sergi salonlarıyla bütün bir proje.

 Altında alış veriş merkezi filan olmayacak değil mi?
Hayır olmayacak. Zaten camilerin altında, sağında solunda bu tip ticari yerler de olmamalı. Ben bu tip projelere temelden karşıyım. Cami projesinin tartışmasına eyvallah. Tartışılsın. Ama bir çok eleştiri bilmeden yapılıyor. Neymiş orası meskun mahal değilmiş? Gidip baktın mı? Yok yeşil alan zarar görecekmiş. Orada yeşil alan zaten yok ki. Ayrıca oradaki tüm antenleri toplayıp tek kulede Küçük Çamlıca’ya taşıyoruz. İhalesini yıl sonuna kadar yapmayı düşünüyoruz.

 Taksim’e cami yapılacak mı?
Evet yapılacak. Şimdi ki mescidin yerinde, etrafında birkaç bina daha var. Onların orası bir ada. Birkaç parsel kamulaştırılacak.

GAZZE SÜRPRİZİ 

 Mursi’ye yönelik eleştiriler var bütün yetkileri kendinde topladığına yönelik?
Mısır’da 4 ay sonra seçim var. Orada yaşanan bazı olaylar bizi de üzüyor. Aslında yetkilerin kendinde toplanması diye bir durum da yok. Bizlerin de çektiği bazı sıkıntıları onlar da çekiyor. Siz de özgürlüğü sağlayıcı yasal teminatları almak durumundasınız. Yaptığı düzenlemeler 6-7 madde. Bunları yetkileri kendinde topluyormuş havasında vermeyi iktidarını gölgelemeye yönelik bir hamle olarak görüyorum. Ama bunun zamanlaması doğru mudur bilemem. Nitekim kendisini eleştirenler de var.

 5 Aralık’ta Halid Meşal Gazze’ye gidiyor. Siz de gidecek misiniz?
Dün akşam Halid Meşal ile görüştüm. Size sürpriz yapabilirim. Kendisi davet etti. Hazır olduklarını söyledi.

 Batı basınında çıkan eleştiriler?
Onların hepsi aynı merkezden idare edilen şeyler. Türkiye’nin itibarının yükselmesini istemeyen merkezler onlar. Oysa bizim itibarımız halkımız nezdinde, Gazze, Katar, Mısır sokaklarında çok yüksek. Halid Meşal ile İsmail Haniye bizi bilir. Mursi bilir. Katar Emiri de bilir.

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :